Регистрация | ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ на тел: 0888 331 658
     
BG
BGN
 • BGN
 • EUR
Филтри

Категории с падащо меню

Защо многозадачността е вредна за вашата кариера

Дата: 27 Юли 2015

Не знам за вас, но аз много се дразня, когато говоря с някого, а той вместо да ме слуша - пише съобщение или прави нещо друго. Това може да се смята за многофункционалност, но всъщност е правене на две неща наполовина.

Също така виждам родители, излезли навън с децата си, които вместо да им отдават цялото си внимание - постват във Фейсбук или Туитър. Или тийнейджъри, които не отделят поглед от мобилните си устройства. И мисля, че е грубо, когато някой колега на работа е погълнат от телефона си, докато вие се опитвате да водите разговор с него. Според мен децата, приятелите и колегите заслужават пълното ни внимание.

Но това не е само мое виждане, науката е доказала опасностите от нагърбването с много задачи наведнъж:

 

 • Намалява възможностите на човек да мисли креативно. Креативността е сложна задача и ако вниманието ви е разделено между няколко задачи, буквално няма да ви достигне мозъчна мощ да забележите и идентифицирате креативните решения на проблемите.

 • Намалява способността за филтриране на ненужната информация. Проучвания показват, че ако по време на новинарска емисия има пълзящ текст отдолу на екрана с информация за други заглавия, спортни резултати и др. зрителите изпитват по-голяма трудност да запомнят информацията от новините. Същото е и ако докато слушате какво ви говори шефа - проверявате Туитър-постовете.

 • Прави ви по-лош мениджър. Защото сте по-неумели да отличите важното от маловажното и да вземете адекватни решения като лидер на екип.

 • Влошава вашата емоционална интелигентност. Изследвания отново показват, че ако сте човек, който прави по няколко неща наведнъж е много по-вероятно да предпочитате да общувате чрез съобщения, отколкото директно с човека срещу вас, което е пагубно както за личните, така и за професионалните ви взаимоотношения.

 • Причинява мозъчен стрес. Безбройни проучвания са доказали, че хроничният стрес е вреден не само за мозъка, но и за общото ви здраве.

 • Може да загубите до 40% от продуктивността си. Това се нарича загуба при превключване. Мозъкът има нужда от момент за превключване, когато сменяте задачите и дори това да отнема само части от секундата, когато постоянно превключвате от една задача на друга, губите почти половината от продуктивното си време.

 

Как да спрем да се занимаваме с няколко неща наведнъж?

 

Как да се откажем от този лош навик? Много просто - правете по едно нещо.

ОК, може би е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, за пристрастените към това. Но вземете под внимание следните предложения:

 

 • Изключете алармите на всичките си устройства. В това число и тези за получаване на имейл, и съобщение (повечето съвременни телефони позволяват получаване на съобщения само от определени хора и в определено време, ако се тревожите да не пропуснете някое от „милото“ или от детето)

 • Направете график на заниманията си. Това е едно чудесно упражнение за трениране на собствената продуктивност - да предвидите колко ще ви отнеме изпълнението на дадена задача, да отбележите този час, два или колкото прецените, в календара си, и да го спазвате.

 • Преглеждайте и обработвайте имейла си само в определено време. Той може да бъде много разсейващ, ако му позволите. Вместо това, обработвайте съобщенията си само няколко пъти през деня, например, в промеждутъка на срещи или други. Ако е необходимо - включете това пояснение във визитката/подписа си , за да е ясно и на получателите, очакващи незабавен отговор.

 • Започнете полека. Ако еднозадачието ви се струва обезсърчително - опитайте го за 10-15 минутки на ден, когато започвате.

 • Разчистете бюрото си. Човек се фокусира много по-лесно в подредено и изчистено от детайли пространство.

 • Изтеглете приложение, което не позволява сърфирането във време-губещи сайтове в определен часови диапазон (ако звукът на известията във Фейсбук или Туитър са ви непосилни за пропускане).

 • Ако трябва да се фокусирате върху телефонно обаждане или да си проветрите главата, обърнете се с лице към бяла стена... Ако нищо не ви разсейва - това означава, че можете да се фокусирате върху единственото, което сте избрали да правите в момента.

 

Източник: linkedin.com

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Все още няма коментари
Върни До Горе