Регистрация | ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ на тел: 0888 331 658
     
BG
BGN
  • BGN
  • EUR
Филтри

Категории с падащо меню

Как да направим деня си изключително продуктивен

Дата: 28 Апр 2015

 

Нeзависимо от работата ни денят е еднакво дълъг за всички и всеки разполага с приблизително еднакво време.
Дали имаме самостоятелен бизнес или работим за някого, основната разлика идва от това как използваме времето си. Ето съветите на Джим Уайтърст, изпълнителен директор на софтуерна компания Red Hat:

 

1. Всяка неделя вечер обмисляйте седмицата си 

"В неделната вечер сядам със списъка на важните ми задачи и цели общо за годината, и за всеки месец. Така си напомням за важните неща ежеседмично. Дългосрочните цели може да не са спешни, но са много важни. Ако човек не внимава лесно може да позволи на „спешното“ да измести „важното“. После поглеждам календара си за седмицата. Виждам кои дни са заети със срещи и след това се съсредоточавам върху това, което искам да свърша освен тях. След това прибавям набелязаните дейности в списъка ми със задачи."

 Ключът е да създадете ред и дисциплина в седмичната си програма, иначе се оставяте на течението, а така със сигурност „важното“ ще бъде изместено от „спешното“.

 

2. Планувайте време за различни задачи

Всеки насрочва време за срещи. Идете стъпка напред и си планувайте време за завършването на различни други задачи. Да завършите презентацията на фирмата или да направите ново предложение за клиент, или да прегледате и одобрите маркетингови материали. Ако целенасочено не ги запланувате във времето си, тези задачи може да отпаднат, или да бъдат прекъснати, или незавършени, или да бъдете разсеяни от нещо. Така важните неща всъщност няма да бъдат свършени.

 

3. Съставяйте и следвайте реалистичен списък със задачи

"Преди време съставях тези списъци, но без да отделям необходимото време за всяка задача и какво мислите стана? Винаги имах предвидени повече дейности, отколкото можех да свърша и така списъкът ми със задачи се превърна в списък с желания. Защото ако имате планувани срещи за шест часа и отделно още осем часа в други задължения - голяма част от тези задължения няма да бъдат изпълнени."

Задаването на реалистични времена ви кара да приоритизирате, а също и да сте фокусирани. Когато сте наясно, че една задача трябва да ви отнеме не повече от 30 минути, ще сте по-склонни да не се разсейвате.

 

4. Не правете няколко неща едновременно 

По време на едночасова среща е изкушаващо да свършите някои по-незначителни неща (кой не се е изкушавал да прегледа входящата си поща). Проблемът в това е, че занимавайки се с друго, колкото и маловажно да е то, ставате по-малко продуктивен. Правенето на няколко неща едновременно е пагубно за продуктивността ви. Не се старайте да правите две неща отчасти добре, направете едно, но както трябва!

 

5. Обърнете внимание на обедната почивка 

Обядът сам по себе си може да трае час, 30 минути или 10-ина. Независимо колко ви отнема, помислете какво да направите по време на почивката си. Ако предпочитате да хапнете на бюрото си и да продължите работата си - ОК. Ако обаче обедната почивка е начин да презаредите - то правенето на няколко приятни неща едновременно е дори препоръчително. Можете да початите в нета, да се посмеете с колегите и да спомогнете за изграждането на фирмената култура, но не и ако го правите винаги с едни и същи хора. Отделете два дни в седмицата, в които да почивате с недотам добре познати хора/колеги. Разходете се или свършете нещо полезно за вас самите. И да кажем, че си оставите час за обяд - това са 5 часа всяка седмица. Бъдете разсъдливи за начина, по който прекарвате това време, защото тогава не е нужно да работите, но е добре времето да работи за вас.

 

6. Ценете и пазете времето за семейството

Ако сте работохолик е хубаво да планувате добре вечерите си. След като се приберете вечер от работа посветете се на семейството си. Без телефони, без имейли- вечеряйте заедно , помогнете на децата с домашните, въобще - пълно изключване от работа. Бъдете със семейството си и се забавлявайте.

 

7. Започвайте всеки ден правилно

Нека първото нещо в деня ви е тренировката, защото тя дава сила и енергизира деня ви (изследванията сочат, че сутрешната тренировка може да подобри общото ви състояние за до 12 часа). Станете рано и потренирайте - дали ще бягате, правите аеробика, кросфит  или карате колело,  това е ваше решение. Но със сигурност сутрешната тренировка не само ще ви зареди с енергия, но и ще постави добро начало на деня ви, защото започвайки го продуктивно и всичко останало ще правите правилно и добре.

 

https://www.linkedin.com/pulse/10-steps-make-each-day-incredibly-productive-jeff-haden

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе