Регистрация | ОНЛАЙН ПОРЪЧКИ на тел: 0888 331 658
     
BG
BGN
  • BGN
  • EUR
Филтри

Категории с падащо меню

Феми” организира производство на защитни маски

Дата: 16 Мар 2020

„Феми” организира производство на защитни маски, въведе строги мерки за защита на работниците си.

      Горнооряховският производител на бельо и бански костюми „Феми” организира производство на предпазни маски за многократна употреба. Първоначалната идея била да се подсигури защитата на работниците на фирмата, след като маските изчезнали от аптеките. След това обаче, особено след въвеждането на извънредното положение, заваляли поръчките от други фирми и иниституции.

    Маските са само една от задължителните мерки за сигурност, въведени в горнооряховската фирма. Още в края на февруари „Феми” е в режим на повишена бдителност спрямо заплахата от Covid-19.

   Имаме много контрагенти от Италия, Франция и Испания. Така че отдавна съм наясно какво ни чака и опитах да изпреварим събитията, обяснява шефката на фирмата Милена Тончева. Още на 25 февруари работниците са предупредени какво трябва да правят от тук нататък, за да се предпазят от заразата. Раздадени са им защитни маски и дезинфекциращи материали.

  Ако не вземем мерки, това, което става в Италия, ще дойде и тук. Нашето население също е много застаряло, може би не чак колкото италианското, но пък и здравната ни система не е по-добра. Така че рискуваме да попаднем в същата страшна спирала на ескалираща заболеваемост и висока смъртност, пояснява Тончева. Взехме мерки, за да предпазим работниците и техните семейства. За съжаление виждам, че много фирми все още неглижират този проблем и работниците им са незащитени, смята още тя.

   На 10 март във фирмата започва постоянна дезинфекция на помещения, дръжки на врати и работни плотове. На 12 март започват да мерят температурата на всеки работник преди да влезе в цеховете. На следващия ден всички са задължени да носят предпазните маски постоянно. Блокиран е достъпът на външни лица.

   На 12 и 13 март произвели първите защитни маски, след като се оказало, че по аптеки и магазини вече не могат да бъдат намерени. Правят първите 500 бройки за собствени нужди и за близки.

   Нямаме за цел спекула или дори търсене на печалба. Продаваме ги почти на производствена цена. Но всеки трябва да има възможност да се защити. От това, което знам, вирусът е сравнително голям и няколко пласта плат могат да го спрат. Дебело подчертавам, че това не са медицински маски, те не са тествани, нямаме гаранция каква е степента на защита. Но това е нещо като първа помощ в момент на криза, обяснява Милена Тончева.

   Към момента произвеждат два вида маски, които са за многократна употреба, могат да се перат и дезинфекцират. И двата вида са от два пласта -  с памук от вътрешната страна, а отвън единият вид е с полиамид, а другият с полиестер с допълнително покритие, което отблъсква пръски и капки. Двата вида са с джоб между двата пласта, в който може да се поставя допълнителна защита – дезинфекциращ гел, марля, дори ежедневна дамска превръзка. Всички използвани материи са от производството на бански и бельо, така че отговарят на стандартите за допир с тялото. Но нямаме претенции това да са медицински маски и да дават 100% защита, повтаря Тончева.

  Първоначално за маските знаели ограничен кръг от близки и приятелски фирми, но в петък поръчките завалели лавинообразно и в момента няма свободна продажба. Изпълняват се големите поръчки, като до ден-два маски ще има и в магазина на „Феми”.

  Междувременно мерките за защита във фирмата продължават да се обогатяват. Променено е работното време, като работниците имат почивка на всеки час, за да се проветрят помещенията, да се дезинфекцират работните плотове и да имат време да се измият и да пият гореща вода.

  Опитвам се да убедя хората си, че трябва да приемат неудобствата, за да преминем по-бързо през това изпитание. Надявам се повече работодатели да си дадат сметка, че защитата на работниците им е в интерес на всички и строгите мерки могат само да ни предпазят от трагедията на Италия, казва Милена Тончева.

RegNews.NET

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе